Jak vybrat kolečkové brusle

Na trhu existuje celá řada modelů kolečkových bruslí. Ale jak se v nich vyznat?

inline brusle k2Kolečkové brusle, zvané také jako in-line brusle, se pyšní velké oblibě. Jezdí na nich bruslaři různých věkových kategorií, mladí, rodiny s dětmi, sportovci i starší ročníky. In-line brusle se vyrábějí pro všechny typy začínajících i pokročilých bruslařů. Předpokladem pro výběr správných bruslí je pochopitelně způsob jejich využití. Ať už budete chtít bruslit občas v parku, pravidelně trénovat s přáteli, nebo se bruslení věnovat profesionálně, je potřeba při výběru správného typu bruslí vaše preference zohlednit. Rozdílná je i kvalita, která záleží na financích, které do bruslí budete chtít investovat.

Jaké jsou typy bruslí?

Obecně můžeme dělit brusle na dámské, pánské a dětské, dle způsobu použití na outdoorové brusle, závodní brusle, brusle pro hokej, brusle pro agresivní bruslení nebo rekreační fitness brusle. Kolečkové brusle se dělí podle velikosti (průměru) koleček na velká (od 90 mm), střední (84 mm) a malá (78-80 mm). Kolečka ovlivňují výkonnost a rychlost kolečkových bruslí. Větší kolečka jsou vhodnější pro pokročilé, naopak začátečníci, kteří nikdy nebruslili, by si měli vybrat menší průměr. Rychlost bruslení ovlivňuje také tvrdost koleček. Měkká kolečka (cca 74 A) jsou pomalejší, zato dobře drží směr, zatímco tvrdá kolečka (od 80 A) jsou rychlejší. Běžně dostupné jsou brusle výrobců K2, Fila, Rollerblade, Tempish a další.

Na co byste se měli zaměřit při výběru?

inline bruslarPři výběru kolečkových bruslí se zaměřte především na způsob využití brusle, od toho se odvíjí velikost koleček a cena, která určuje kvalitu brusle. Neméně důležitý je typ a velikost boty, abyste se cítili pohodlně a aby brusle poskytly patřičnou stabilitu noze a kotníku. Bota by měla být vždy pohodlná. Uvažte, zda pro vás bude pohodlnější zavazování na tkaničky nebo přezky, případně jejich kombinace. Mezi pokročilejší systémy upnutí nohy uvnitř brusle pak patří různé typy rychloupínání (Speed Lacing, Boa atd.). Většina z nás se při nákupu řídí designem. Ten je také jistým způsobem důležitý, ale mnohem důležitější je, jak vám bota padne.

Jaké jsou jednotlivé díly kolečkových bruslí?

In-line brusle se skládají z několika částí. Základ tvoří bota, která může mít plné nebo částečné šněrování spojené s přezkou na suchý zip. Některé boty jsou osazené plastovými přezkami nebo některým z moderních rychloupínacích systémů. Botu doplňuje rám s kolečky a ložisky. Kolečka se dnes vyrábějí z odolného materiálu, který vydrží stovky ježdění. Pokud se kolečka sjezdí, můžete si je nechat vyměnit nebo je vyměníte sami. Dalším poměrně důležitým dílem je brzda, která může být umístěna na jedné nebo obou bruslích. Obvykle se umísťuje na stranu podle toho, jestli jste praváci nebo leváci.

Jaké existuje příslušenství k bruslím?

K bruslím si můžete zakoupit různé chrániče pro zajištění bezpečné jízdy. Nikdy nevíte, zda sami nebo cizí vinou upadnete. Nejběžnější je helma pro ochranu hlavy, speciální chrániče kolenou, loktů a rukavice pro ochranu dlaní. Neopomeneme ani prodyšné oblečení z materiálu proti potu a udržení tepla. Oblečení volte podle ročního období a podle toho, v čem se cítíte pohodlně. Hodit se vám bude batoh a láhev na vodu. K bruslím si také můžete koupit náhradní kolečka a ložiska, případně novou brzdu.

(Tento článek je reklamní sdělení (PR článek) a nepopisuje postup, jak vybrat freestyle brusle.)

Děkujeme našim partnerům, sponzorům a donátorům...